fbpx

Kraj sezone – Brojni uspjesi mostarskih lutkara

Pozorište lutaka u Mostaru u prošloj teatarskoj sezoni nastavilo je svoj put uspjeha, novih premijera, izvođenja predstava, gostovanja i saradnje sa istaknutim lutkarskim umjetnicima iz cijelog svijeta. Članovi ove „kuće bajki na Brankovcu“ činili su sve kako bi svojoj najvjernijoj publici dali najbolje što mogu i kako bi na svim svojim putovanjima bili najbolji kulturni poslanici svoga grada i svoje zemlje. Uprkos brojnim teškoćama, posebno finansijskim, Pozorište lutaka je ispunilo svoj plan rada i kroz cijelu sezonu ostvarivalo i uvećavalo svoj kreativni potencijal radeći vrijedno i kvalitetno, brižno čuvajući svoje ime i tradiciju ove kuće dugu sedamdeset i dvije godine.

Sezona je počela učešćem na Međunarodnom lutkarskom festivalu u Podgorici sa predstavom „Zlatokosa“ u režiji Jelene Đorđević. Ova predstava je svečano otvorila Festival, dok je u publici, u prepunoj sali, bio prisutan i predsjednik Crne Gore sa porodicom. „Zlatokosa“ je na ovom Festivalu osvojila Nagradu za najbolju dramaturgiju. Usput, predstava je odigrana i u Nikšiću, takođe pred prepunom dvoranom.

Ubrzo iza toga, krajem septembra prošle godine, Pozorište lutaka organizovalo je i svoj Treći međunarodni Festival lutkarske umjetnosti (FLUM) kojem su prisustvovali, osim učesnika samog Festivala u takmičarskom programu, i brojni uvaženi gosti iz cijelog svijeta, članovi i rukovodioci svjetske unije lutkara (UNIMA), koji su u okviru Festivala imali brojne sastanke, sjednice, seminare i druženja. Otvoren je i Muzej lutaka u dvorištu Pozorišta lutaka. Predstavljen je rad i bogato cjeloživotno djelo gospodina Edija Majarona, lutkarskog kreatora i reditelja koji je neke od najvažnijih svojih režija ostvario upravo u mostarskom Pozorištu lutaka. Na FLUM-u je promovisana i knjiga tekstova za dječija i lutkarska pozorišta „Šuma na kraju svijeta“, autora Nedžada Maksumića, dugogodišnjeg glumca, a sada i umjetničkog direktora Pozorišta lutaka. Ostvareni su kontakti sa rukovodiocima UNIMA-e, obavljeni razgovori i napravljeni uslovi za osnivanje Centra UNIMA-e u Bosni i Hercegovini. U jakoj konkurenciji osam lutkarskih predstava iz sedam zemalja, nagradu „Zlatni svitac“, Grand Prix ovog FLUM-a, osvojila je predstava „Ne čekaj me…“ Compagnie La neige sur le cils, iz Nanta, Francuska.

Odmah poslije Festivala lutkarske umjetnosti počelo se sa radom na predstavi „Bilo jednom jedno jaje“, prema tekstu slovenačke književnice Saše Eržen, a u režiji lutkara i reditelja iz Slovenije Silvana Omerzua. Muziku za predstavu uradio je poznati slovenački muzičar i kompozitor Vlatko Atanasovski. U predstavi su igrali mladi članovi ansambla Pozorišta lutaka, kojima je to bilo jedno od prvih lutkarskih iskustava i dobra lutkarska škola. Odmah nakon premijere, uz redovna izvođenja predstava, odigrana je i cijela serija ove predstave za učenike mostarskih osnovnih škola.

U mjesecu decembru prošle godine pripremljena je i tradicionalna novogodišnja predstava. Ovoga puta to je bila predstava „Dolazi nam Djeda Mraz“ prema tekstu i u režiji Nedžada Maksumića, koja je, osim igranja u Pozorištu odigrana i u okviru Dječije Nove godine na prostoru ispred Doma „Herceg Stjepan Kosača“.

Mladi glumci su uključeni i u obnovu predstave „Princ iz moje ulice“ koja je, takođe, odigrana u proljetnoj seriji za djecu iz osnovnih škola Mostara. Svjetski dan lutkarstva obilježen je na poseban način. Pozorište lutaka u Mostaru, kao predstavnik Bosne i Hercegovine, zajedno sa kolegama iz Pozorišta za decu i mlade iz Kragujevca iz Srbije i Gradskog kazališta lutaka Rijeka iz Hrvatske, snimilo je video poruku „Neka bude svjetlost“, koju je za taj dan promovisala UNIMA.

Predstava „Bilo jednom jedno jaje“, uz druga gostovanja, učestvovala je i na nekoliko festivala. Na 3. JUHU FEST-u u Banja Luci, zatim na Festivalu HAPS-ić u Herceg Novom u Crnoj Gori, na kulturnoj manifestaciji „Zeničko proljeće“, te na 10. FEDU u Sarajevu. Predstava „Mačak u čizmama“ je u sklopu programa obilježavanja početka pristupnih pregovora za ulazak BiH u Evropsku uniju bila na turneji po nekoliko BiH gradova, od Mostara, Sarajeva, Banja Luke i Tuzle. U okviru projekta Prostori koji pokreću Pozorište je bogatije i za novu, uslovnu i funkcionalnu, Radionicu za izradu lutaka i scenografije koja je izgrađena odmah uz zgradu Pozorišta.

Nastavljeni su bliski kontakti sa UNIMA-om, te je direktor Pozorišta Edin Kmetaš bio gost na festivalu „Zlatna iskra“ u Kragujevcu, Srbija, na festivalu „Fira de Titteles de Lleida“ u Leidi, Španija, kao i na JEMFESTIVAL-u i konferenciji „Kultura mira“ u Briselu, Belgija, kojom je obilježen 95. rođendan Svjetske organizacije lutkara UNIMA. Pri kraju sezone organizovan je i Masterclass radionica sa profesorima Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka za petero mladih članova glumačkog ansambla Pozorišta lutaka. Radionicu je vodio profesor Goran Guksić.

U okviru rada Dječijeg dramskog i lutkarskog studija pri kraju ove sezone priređena je premijera predstave „Legenda o rijeci Neretvi“, prema tekstu Muhameda Hamice Nametka i dramatizaciji Nedžada Maksumića. U predstavi je igralo 19 djece iz mostarskih osnovnih škola uzrasta od 10 do 12 godina. Ovo je već treća premijera ovog Studija. Dramsko-pedagoško vodstvo bilo je povjereno Adeli Lerić, a režiju potpisuju Nedžad Maksumić i Armin Filipović. U radu na predstavi ostvarena je saradnja sa Lejlom Isić Dizdarević i Lejlom Imamović sa Univerzitetskog studija Dizajn interijera Mostar, Univerziteta „Džemal Bijedić“, koje su kreirale scenografiju i rekvizite. Autor muzike bio je Atilla Aksoj. Ova predstava izvedena je i u programu kulturne manifestacije Mostarko ljeto, u okviru koje je, kao program u organizaciji Pozorišta lutaka, bila izvedena i predstava „Lutka sapiens“, svjetski poznate lutkarke Ines Pašić.

Za kraj sezone Pozorište lutaka, sa predstavom „Mačak u čizmama“,  gostovalo je na čak tri međunarodna festivala u Bugarskoj, u gradovima Veliko Trnovo, Gabrovo i Pleven. Kratki odmor u Pozorištu bit će prekinut početkom avgusta zbog gostovanja dvaju predstava, „Mačak u čizmama“ i „Bilo jednom jedno jaje“  na festivalu u Tivtu, u Crnoj Gori.

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Kraj sezone – Brojni uspjesi mostarskih lutkara

Comments are closed.