fbpx

Svjetlost lutkarskog stvaralaštva obasjala Mostar – Svečano počeo 4. FLUM

U Mostaru je u subotu 21. septembra svečano počeo 4. međunarodni festival lutkarske umjetnosti – FLUM 2024.

Pozdravnim govorima, a nakon toga i predstavom ‘’Harms je kriv’’, te specijalnom video projekcijom ‘’Neka bude svjetlo’’ započeli su sjajni lutkarski dani u Mostaru, koji će se odvijati na tri lokacije: Pozorište lutaka Mostar, Narodno pozorište Mostar i Hrvatski dom Herceg Stjepan Kosača.

200 gostiju iz cijelog svijeta

Projekat ‘’Neka bude svjetlo’’ koji realizira Pozorište lutaka Mostar i UNIMA Puppetry Collaboratorium simbolizira nadu za boljim razumijevanjem svih nacija na svijetu i želju da reflektori svih pozorišta obasjaju Mostar. Da će to tako zaista i biti, dokaz je više od 200 gostiju iz BiH, Hrvatske, Srbije, Egipta, Libana, Argentine, Kanade, Italije, Češke, Grčke, Turske, SAD-a, Jordana, Singapura, Irana, Saudijske Arabije, Rumunije, Bugarske, Mađarske, Španije, Estonije, Republike Koreje, Slovenije koji će prodefilirat gradom na Neretvi i ostaviti svjetski umjetnički pečat tokom trajanja FLUM-a.

FLUM, Karen Smith, predsjednica UNIMA International
FLUM 2024 otvorila je Karen Smith, predsjednica UNIMA International

Jedna od njih stigla je iz SAD-a. Jean Marie Keevins umjetnička je producentica koja dolazi iz  The Eugene O'Neill Theatera. Njezin cilj u radu s umjetnicima je oživiti umjetničku viziju i fokusirati se na proces, a ne krajnji produkt.

Izložba fotografa New York Times-a u Mostaru

‘’Ne bojimo se rizika i padova, ne bojimo se da nešto ne uspije. Bitno je pokušavati iznova’’, ističe Jean Marie. Dodaje i kako je na FLUM došla na poziv UNIMA-e (Svjetska asocijacija lutkara).

‘’Došli smo s izložbom Richarda Termina koji je jako poznat u SAD-u, on je fotograf New York Times-a. Fotografije koje se prikazuju na izložbi tiču se tema rata i mira, te klimatskih promjena i onoga što pogađa naš planet. Sve o čemu ćemo govoriti na festivalu je prikazano kroz te fotografije’’, rekla je umjetnička producentica iz SAD-a.

Izložba fotografija Richarda Termina, SAD

FLUM je ove godine simbolično počeo na Međunarodni dan mira, a domaćini kažu da je s ovim festivalom Mostar postao most na kome se susreću lutkarski umjetnici sa istoka i zapada.

Promocija mira, ljubavi, suosjećanja i tolerancije

‘’U srcu Evrope smo i fantastično smo spojili istok i zapad na jednom mjestu, u našem Mostaru koji kroz pjesme mnogi nazivaju i gradom ljubavi. On to doista jeste, jer ovo što radimo je čista ljubav, ljubav prema djeci i lutkarstvu. Drugačije ne bismo uspjeli. Ono što radite iz srca i velike ljubavi mora uspjeti. Suosjećanje, mir, tolerancija, drugo i drugačije naši su motivi da budemo bolji ljudi i da našu djecu podučimo tim vrijednostima. Kroz FLUM to pokušavamo i nadam se već četvrtu godinu zaredom to i uspijevamo’’, kazao je Edin Kmetaš, direktor Pozorišta lutaka Mostar.

Ove godine u takmičarskom programu biće prikazano 13 predstava iz devet zemalja, a sadržajan i raznolik popratni program će ponuditi brojna predavanja, panel diskusije, radionice i prezentacije  savremenih tendencija u lutkarstvu. Također, na veliko zadovoljstvo organizatora FLUM će okupiti i veliki broj predstavnika Svjetske asocijacije lutkara UNIMA.

Ulaz na sve programe i predstave je besplatan

Već u nedjelju 22. septembra na rasporedu FLUM-a su predstave ‘’Gospodin i gđa. Kraft’’, ‘’Crno jagnje’’, ‘’Na vukovom tragu’’.  Također biće održana i panel diskusija na temu Teatra sjenki – Karađoz, jednom od najznačajnijih lutkarskih tehnika koja vuče korijene iz Republike Turske. BiH i Mostar nose bogato naslijeđe ove lutkarske tehnike

Ceremonija otvaranja festivala – Matija Solce, Teatro Matita, Slovenija

Podsjećamo, 4. izdanje međunarodnog festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru traje do srijede 25. septembra kada će svečanom dodjelom nagrada biti proglašena najbolja lutkarska ostvarenja u više kategorija. Najbolja predstava će dobiti Grand Prix Festivala, odnosno tradicionalnu nagradu – skulpturu ‘’Zlatni svitac’’.

Pokrovitelji festivala su: Ministarstvo civilnih poslova BiH, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Vlada HNK, Grad Mostar, Unima International, NGO UNESCO, Ambasada Kraljevine Španije, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske. Službeno vozilo za FLUM ove godine osigurala je firma Hercegovina auto, dok su sponozori ove godine: Turistička zajednica Grada Mostara, Hotel Emporia, Hercegovina promet i Hercegovačka pivovara. Ulaz na sve predstave i programe Festivala lutkarske umjetnosti u Mostaru je slobodan.

PROGRAM FLUM 2024 – drugi dan festivala

Dopada Vam se? Onda podijelite sa svojim prijateljima!

0 comments on “Svjetlost lutkarskog stvaralaštva obasjala Mostar – Svečano počeo 4. FLUM

Comments are closed.